arrow-right arrow-down arrow ticket cross play doorway link hexagon divider facebook twitter instagram linkedin youtube divider-small dogs guy-with-dog locker stroller wheelchair checkmark double-arrow email phone search phone2 quotes icon-people icon-ruler icon-stars icon-label-bg icon-label-arrow icon-chevron icon-cloud fog icon-rain icon-snow icon-sun icon-thunder
Flying Dutchman Gepubliceerd op 18 mei 2020

Madurodam doopt levensgroot KLM-vliegtuig: ‘Albert Plesman’

Maandag 18 mei 2020 gaat op meerdere fronten de boeken in als een historische dag op Madurodam. Op de dag waarop de Haagse attractie, met inachtneming van alle richtlijnen rondom de 1,5metersamenleving, haar deuren weer opende voor het publiek, kreeg ook het levensgrote vliegtuig van de nieuwe attractie The Flying Dutchman haar naam. Precies 100 jaar na de eerste vlucht van KLM werd de DC-3 ‘Albert Plesman’ gedoopt, als eerbetoon naar de markante eerste President-Directeur van de 100-jarige luchtvaartmaatschappij.

Onder toeziend oog van de eerste bezoekers van het attractiepark onthulden de jongste nazaten van Albert Plesman, Ozzy Lippmann (7 jaar) en Kick Plesman (9 jaar) de naam van de iconische Flying Dutchman. Albert Plesman stond vanaf de oprichting in 1919 en in totaal meer dan 30 jaar aan het roer van KLM. Hij stond bovenal bekend als een inspirator, een idealist en een luchtvaartfanaat die van grote betekenis was voor de pioniersjaren van de luchtvaartmaatschappij.

Als extra eerbetoon aan deze Nederlandse pionier staat er in het wachtrijgebied van de attractie een replica van het standbeeld, dat vlak naast het voormalige hoofdkantoor van de luchtvaartmaatschappij staat aan de Haagse Plesmanweg. Voortaan ziet Plesman op deze manier in Madurodam voor eeuwig toe op zijn geliefde Flying Dutchman.

Voorbij de horizon kijken
Het eerbetoon aan KLM en de naam van het vliegtuig, inclusief de verwijzing in het registratiekenmerk PH-APM, komen niet zomaar uit de lucht vallen. De luchtvaartmaatschappij en haar President-Directeur, die in de eerste Raad van Toezicht van Madurodam plaatsnam, speelden een belangrijke rol bij de oprichting van het familiepark in 1952. KLM en Plesman waren één van de inspiratiebronnen voor Nederlanders en boden een stukje hoop voor de toekomst, tijdens de wederopbouw van ons land.

Naast het vooruitgangsdenken van Plesman, ontdekken passagiers tijdens hun vlucht in The Flying Dutchman nog veel meer over de Nederlandse pioniersgeest; van de kunstenaars Mondriaan en Escher met hun eigenzinnige, inspirerende kijk op de wereld tot aan de pioniers van nu, de Nederlandse DJ’s die muzikaal de wereld veroveren. Stuk voor stuk mensen die in staat zijn om voorbij de horizon te kijken en zo Nederland een beetje mooier te maken.

De officiële opening van de attractie The Flying Dutchman staat gepland voor eind juni. Momenteel wordt aan de binnenkant van het vliegtuig nog de laatste hand gelegd aan de programmering van de show, die is voorzien van de laatste technologie en een breed scala aan showtechnieken. Zodra het interieur gereed is, kunnen bezoekers van Madurodam alvast aan boord gaan van het vliegtuig, om een testvlucht te maken.

Anderhalvemeter-klaar voor bezoek
Na een succesvolle testdag dit weekend ging Madurodam vanochtend voor het eerst open met dagtickets, die alleen online te verkrijgen zijn. Door dagelijks een maximum aantal gasten te verwelkomen, wil de dagattractie grote drukte in het park voorkomen. Deze maatregel is onderdeel van de richtlijnen uit het protocol “Veilig Samen Uit”, dat is opgesteld door brancheverenigingen Club van Elf en de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen. Iedere gast is verplicht om de dag van bezoek te reserveren inclusief een tijdslot. Ook wanneer je al een geldig toegangskaartje in je bezit hebt.

Daarnaast zijn er onder meer door het hele park extra sanitatiemaatregelen genomen en hebben medewerkers speciale markeringen aangebracht in alle binnen- en buitenruimtes, in de vorm van oranje en magenta gekleurde harten. Op deze manier zien bezoekers in één oogopslag hoeveel afstand ze van elkaar moeten houden.

Kijk voor meer informatie over het protocol: www.madurodam.nl/covid-19

                                                                                                          
                                                                                                                  - einde bericht -