arrow-right arrow-down arrow ticket cross play doorway link hexagon divider facebook twitter instagram linkedin youtube divider-small dogs guy-with-dog locker stroller wheelchair checkmark double-arrow email phone search phone2 quotes icon-people icon-ruler icon-stars icon-label-bg icon-label-arrow icon-chevron icon-cloud fog icon-rain icon-snow icon-sun icon-thunder
klm veiling in madurodam
Nieuws Gepubliceerd op 1 oktober 2017

KLM-vliegtuig uit Madurodam levert € 16.000 op voor Rode Kruis

Maar liefst € 16.000 heeft het miniatuurvliegtuig (schaal 1:25) MD-11 PH-KLM van KLM uit Madurodam opgebracht. De MD-11 werd geveild voor het Rode Kruis en de wederopbouw van Sint Maarten. Dat gebeurde tijdens de grootste Michelin Chef's Table ooit, een benefietlunch in het Hotel Okura Amsterdam. Het is voor het eerst in de geschiedenis van Madurodam dat een maquette het park verlaat om publiekelijk geveild te worden.

120 manuren

Het KLM-vliegtuig, 2,5 meter lang en een bijna even lange vleugelspanwijdte, sierde sinds de jaren 90 de luchthaven in Madurodam. Hij weegt ruim 30 kilogram. Het kostte het maar liefst 120 manuren om de MD-11 met de hand na te maken, volgens de officiële bouwtekening. 

23 jaar trouwe dienst

Madurodam haalde het vliegtuig in 2016 van de landingsbaan, omdat de MD-11 al uit de vloot van KLM was verdwenen. Ondanks de 23 jaar trouwe dienst op de kleinste luchthaven ter wereld is het toestel nog steeds in perfecte conditie. Onder andere dankzij de onderhoudsbeurt die het toestel na 15 jaar tussentijds kreeg.

Knap staaltje vakmanschap

'In Madurodam doen wij er alles aan om een zo realistisch mogelijk beeld neer te zetten voor onze bezoekers. Ons atelier werkt daarom altijd volgens de officiële bouwtekeningen, en bouwt objecten tot op de millimeter nauwkeurig na. Zo zitten de ramen en het logo bij de vliegtuig exact op de juiste plaats. Door de jaren heen hebben we van kenners alleen maar complimenten gekregen hoe waarheidsgetrouw het vliegtuig is nagebouwd', aldus Joris van Dijk, directeur van Madurodam.

  • close-up miniatuur
  • klm vliegtuig
  • klm vliegtuig verlaat luchthaven madurodam
  • close-up miniatuur
  • klm vliegtuig
  • klm vliegtuig verlaat luchthaven madurodam

Eenmalig

Niet alleen het maatwerk is uniek aan dit veilingobject. 'Ons beleid is dat maquettes Madurodam nooit verlaten. Miniatuurgebouwen die niet te herstellen zijn, bouwen we opnieuw. En wanneer gebouwen in werkelijkheid veranderen, dan verandert de maquette bij ons vaak mee. Omdat KLM haar vloot moderniseert, doen wij dat nu ook in Madurodam', vertelt Joris. De MD-11 is inmiddels in het park vervangen door een fonkelnieuwe KLM Boeing 787 Dreamliner.

Gezamenlijk initiatief

Het is een gezamenlijk initiatief van KLM en Madurodam om de MD-11 aan te bieden voor de veiling op zondag 1 oktober. Harm Kreulen, directeur KLM Nederland: 'Deze unieke gezamenlijke veiling benadrukt de hechte band die KLM al sinds de oprichting van Madurodam met het themapark heeft. De vloot van KLM heeft altijd onderdeel uitgemaakt van de Haagse miniatuurstad en die houden we up-to-date. De veilingsactie, waarbij dit unieke stuk onder de hamer gaat, onderstreept bovendien de innige band tussen KLM en Sint Maarten. Na eerdere hulpacties wil KLM met deze veiling opnieuw benadrukken dat wij Sint Maarten niet in de steek laten!'