arrow-right arrow-down arrow ticket cross play doorway link hexagon divider facebook twitter instagram linkedin youtube divider-small dogs guy-with-dog locker stroller wheelchair checkmark double-arrow email phone search phone2 quotes icon-people icon-ruler icon-stars icon-label-bg icon-label-arrow icon-chevron icon-cloud fog icon-rain icon-snow icon-sun icon-thunder
beeld george maduro
Nieuws Gepubliceerd op 18 juni 2019

‘Stolperstein’ voor verzetsheld George Maduro terug op zijn plek

De eerder verdwenen ‘Stolperstein’ voor de Haagse oorlogsheld George Maduro is weer terug op zijn plek op de Frederik Hendriklaan. Eerder dit jaar ontdekte een Weense toerist dat de gedenksteen verdwenen was, waarschijnlijk niet teruggelegd na bestratingswerkzaamheden. Op verzoek van de oorspronkelijke aanvrager en Madurodam is dit kleine monument vandaag alsnog terug geplaatst door Gemeente Den Haag.

De ‘Stolperstein’ is een klein en persoonlijk monument om George Maduro te eren bij het voormalig woonhuis van de verzetsheld. De tekst op de steen luidt: ‘Hier woonde George J.L. Maduro, geboren 1916, geïnterneerd december 1944 Saarbrücken, vermoord 8.2.1945 Dachau’.

Uit brieven aan zijn ouders (verzameld in de biografie Ridder zonder Vrees en Blaam van schrijfster Kathleen Brandt-Carey) blijkt dat George sinds begin 1941 ‘pension’ hield op het adres aan de Frederik Hendriklaan:

“Lieve Pa en Ma, ik ben naar Den Haag verhuisd en woon nu op de Frederik Hendriklaan 111, waar Christiaan en Carlos al eenige maanden wonen. Het zijn aardige mensen, die hier kamers verhuren en aangezien we en pension zijn, krijgen we uitstekend eten. Ik werk wat voor mezelf en tracht de stof (red: van zijn studie Rechten in Leiden) zo goed mogelijk bij te houden. Met Anton, Carlos en Di Debrot volg ik een cursus in het Spaans bij Mai Mai, die dat geheel uit vriendschap doet.” (Den Haag, 19 februari 1941)

Levende herinnering aan George Maduro

George Maduro is bij het brede publiek vooral bekend als naamgever van het bekende themapark Madurodam. De ouders van deze oorlogsheld schonken hier namelijk het startkapitaal voor. Zij wilden een levende herinnering voor hun in de Tweede Wereldoorlog overleden zoon. George werd op 15 juli 1916 geboren op Curaçao en verhuisde samen met zijn ouders in augustus 1926 naar Den Haag, om in deze stad naar de middelbare school te gaan, voorafgaand aan zijn studie in Leiden.

George Maduro zette zich tijdens de Tweede Wereldoorlog in als reserveofficier der Nederlandse cavalerie. In de meidagen van 1940 leidde hij op heldhaftige wijze een aanval tegen de Duitsers in Rijswijk, bij de bezetting van Villa Dorrepaal. In 1943 werd hij opgepakt en gevangengezet in het Duitse Saarbrücken. In november 1944 werd George overgebracht naar concentratiekamp Dachau waar hij op 8 februari 1945 aan vlektyfus overleed. Op 9 mei 1946 werd aan George Maduro postuum de Ridder 4e klasse der Militaire Willems-Orde toegekend voor zijn heldhaftige optreden in Rijswijk.

“Laat de herinnering aan mij uw trots zijn” – George Maduro

De ‘Stolperstein’ voor George Maduro werd in 2015 geplaatst op verzoek van de heer Fölting. Door zijn interesse in geschiedenis en de Tweede Wereldoorlog in het bijzonder ontdekte hij dat George Maduro op de Frederik Hendriklaan woonde, vlakbij zijn eigen huis. Dat was voor hem de reden om de oorspronkelijke Stolperstein aan te vragen.

De ‘Stolperstein’ voor George Maduro is onderdeel van een internationaal project van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Verspreid over twintig Europese landen liggen 75.000 van deze kleine en persoonlijke monumenten, waarvan ruim 5.000 in Nederland. In Den Haag zijn er op dit moment 132 gedenkstenen te vinden.