arrow-right arrow-down arrow ticket cross play doorway link hexagon divider facebook twitter instagram linkedin youtube divider-small dogs guy-with-dog locker stroller wheelchair checkmark double-arrow email phone search phone2 quotes icon-people icon-ruler icon-stars icon-label-bg icon-label-arrow icon-chevron icon-cloud fog icon-rain icon-snow icon-sun icon-thunder
Goed doel Gepubliceerd op 5 januari 2023

100 jongeren uit verschillende Haagse wijken met elkaar aan tafel

Honderd jongeren van 14 tot 18 jaar schoven woensdagavond 17 december 2022 aan tijdens de 3e editie van het Madurodam VONK-diner. Het VONK-diner wordt jaarlijks in Madurodam georganiseerd met het verbinden van verschillende groepen mensen als thema. Het wordt georganiseerd door jongeren van het College van Burgemeester en Wethouders van Madurodam.

Het Madurodam VONK-diner is gericht op het samenbrengen van groepen die normaliter niet snel met elkaar in contact komen. Bij de eerste twee edities zaten jong en oud met elkaar aan tafel. Dit jaar kozen Tessel (16 jaar), Mathilde (16 jaar) en Crystal (18 jaar) ervoor om een vonkje over te laten springen tussen jongeren van verschillende scholen en verschillende wijken in Den Haag. Er zijn veel vooroordelen ten opzichte van elkaar, gevoed door meningen en media. Door te faciliteren dat deze jongeren open met elkaar in gesprek gaan, leren ze elkaar beter kennen en ontstaat er meer begrip. Onder het genot van een 3-gangen diner, muzikale ondersteuning van een DJ en met kletskaarten op tafel was het ijs snel gebroken.

Tessa, Mathilde en Crystal ontwikkelden samen met Respect Foundation een programma waarbij de jongeren in gemixte groepen het park in zijn gegaan, het verhaal van George Maduro én de Waterwolf bekeken en spelletjes deden zoals Steen, papier, schaar en Over de Streep. Op de tafels lagen ‘kletskaarten’ die hielpen om de gesprekken -als dat nodig was- op gang te krijgen. Ajouad el Miloudi sprak met de jongeren over het belang van open in gesprek gaan met elkaar, met als doel je blik te verruimen en met open vizier de ander tegemoet te treden. Het was bemoedigend om te zien hoe open de jongeren waren over hun ervaringen. 

Na het eten werd er door de jongeren samen de halve finale WK voetbal gekeken….dat verbroedert ook! Door deze challenge zijn 100 jongeren een beetje meer bewust gemaakt van het belang van (open) in gesprek gaan met de ander én zijn ze aangezet waardoor een volgende stap om contact te maken met anderen makkelijker zal gaan.

Tessel: “In het begin was het voor iedereen echt wel even wennen, toen de groepjes waren gemaakt en iedereen het prachtig versierde park in ging werd het al een stuk gemakkelijker. Om daarna met hetzelfde groepje ook aan tafel te gaan hielp om écht met elkaar te praten. En dan leer je elkaar beter kennen en blijkt dat je ook nog iets van elkaar kunt leren. We hopen écht dat de vonk overspringt tussen de jongeren zodat ze elkaar bij het uitgaan of sporten ook gaan groeten en een praatje maken. Hoe bijzonder zou het zijn als er vervolgafspraken komen na vanavond? Daar hopen we eigenlijk op. Deze manier van samenkomen smaakt wat ons betreft naar meer. Hoe spannend wij het zelf ook vonden!”