arrow-right arrow-down arrow ticket cross play doorway link hexagon divider facebook twitter instagram linkedin youtube divider-small dogs guy-with-dog locker stroller wheelchair checkmark double-arrow email phone search phone2 quotes icon-people icon-ruler icon-stars icon-label-bg icon-label-arrow icon-chevron icon-cloud fog icon-rain icon-snow icon-sun icon-thunder
vonk diner madurodam
Goed doel Gepubliceerd op 9 december 2019

200 Haagse kinderen en ouderen dineren tegen eenzaamheid

Honderd Haagse jongeren van 12 en 13 jaar schoven vanavond aan bij 100 ouderen tijdens de 2e editie van het Madurodam VONK-diner. Met als doel: eenzaamheid tegen te gaan. Ons VONK-diner is het eerste van tientallen diners door het hele land waarbij Nederlanders met ouderen aan tafel gaan. Uniek aan onze feestavond? Het is volledig door kinderen bedacht én uitgevoerd, en dus alleen voor jongste én oudste generatie van Nederland!

Met het Madurodam VONK-diner willen we twee generaties samenbrengen die niet altijd zomaar met elkaar in contact komen. Ons doel is om hen samen te laten genieten, verhalen te laten delen en zo van elkaar te laten leren. Onder het genot van een feestelijk 3-gangen diner en de vrolijke noten van bekende Kerst-sing-alongs was het ijs tussen de 200 genodigden dan ook snel gebroken.

Jaarlijks zijn er meer dan een miljoen ouderen die zich eenzaam voelen tijdens de decembermaand. Met het diner hopen we kinderen te inspireren  er juist tijdens de feestdagen ook voor deze oudere generaties te zijn. Het is één van de vele activiteiten die het Nationaal Ouderenfonds helpt organiseren voor eenzame ouderen. Madurodam bleek vorig jaar een schot in de roos voor een samenkomst tussen de jongste én oudste generaties van Nederland: hier draait het bij ons namelijk al om sinds onze opening in 1952!

De organisatie van het Madurodam VONK-diner was opnieuw in handen van twee van onze wethouders, Juliette (16 jaar) en Katerina (16 jaar). Al onze burgemeester en wethouders worden uitgedaagd om tijdens hun bestuursjaar een activiteit te organiseren die bijdraagt aan een mooiere samenleving. Want door als kind er ook op kleine schaal voor mensen in je omgeving te zijn, ben je van grote betekenis voor de samenleving. Juliette en Katerina kozen ervoor om een vonkje over te laten springen tussen oud en jong, en zorgden er onder meer voor dat honderd leerlingen uit de eerste klassen van het Vrijzinnig Christelijk Lyceum en de Internationale School Den Haag aan tafel aanschoven.

  • Vonk Diner
  • Vonk Diner
200 jongeren en ouderen dineren in Madurodam tegen eenzaamheid
Juliette en Katerina
Wethouders Madurodam (2019-2020)
In het begin was het voor sommigen wel even wennen, maar al snel zat iedereen aan tafel écht met elkaar te praten. En ontdek je dat je best nog wel iets van elkaar kunt leren. We hopen écht dat de vonk blijvend overspringt tussen jong en oud!

Inspiratie voor Den Haag

Ook inwoners van Den Haag konden dit jaar een steentje bijdragen aan het bijzondere initiatief, door ouderen uit hun omgeving aan te melden die één van de tien speciaal gereserveerde plekken verdiende bij het VONK-diner. Madurodam hoopte zo de vonk door te geven en meer mensen te inspireren om iets voor een ander te doen. En met succes! Vanuit deze aanmeldingen schoven uiteindelijk veertien tafelheren en -dames bij de jeugdige gasten aan. Hoe bijzonder is dat!

Foto VONK 2018