arrow-right arrow-down arrow ticket cross play doorway link hexagon divider facebook twitter instagram linkedin youtube divider-small dogs guy-with-dog locker stroller wheelchair checkmark double-arrow email phone search phone2 quotes icon-people icon-ruler icon-stars icon-label-bg icon-label-arrow icon-chevron icon-cloud fog icon-rain icon-snow icon-sun icon-thunder
ouderendag
Goed doel Gepubliceerd op 14 januari 2022

Kinderen zingen, sporten en schilderen met ouderen op Nationale Ouderendag in Madurodam

Op 1 oktober 2021 opende Madurodam haar deuren voor 65 kinderen en 65 ouderen uit verschillende Haagse wijken. Zij deelden hun passies met elkaar: ze gingen samen sporten, schreven gedichten, zongen of deden mee aan een speurtocht. Elke Botje, manager Madurodam Kinderfonds: “Door samen een passie of hobby te delen, gaan kinderen en ouderen het gesprek met elkaar makkelijker aan. Op deze manier leren kinderen al op jonge leeftijd contact te maken met een ander, naar elkaar te luisteren en iets te doen voor iemand om zo de samenleving samen een beetje mooier te maken.”
ouderendag_7736

Een gesprek met iemand die je niet kent, gaat een stuk makkelijker als je samen iets doet vanuit een gedeelde passie. 65 kinderen en 65 ouderen gingen daarom aan de slag met verschillende workshop. Ze maakten samen een schilderij of gedicht, zongen ‘Oh oh Den Haag’ of deden verschillende sportoefeningen. Noa (11) uit Den Haag speurde samen met An (82) door het park naar letters om zo tot een woord te komen. “Best lastig, maar het is ons gelukt”, glunderde Noa na afloop. Noa woont zelf bij zijn opa en oma en weet hoe waardevol ander gezelschap kan zijn voor ouderen. Hij was daarom extra gemotiveerd om vandaag mee te doen.

Den Haag telt veel 75+ers

Kavita Parbhudayal, wethouder zorg, jeugd en volksgezondheid schoof bij de gezamenlijke lunch aan, waar zij de onderlinge samenhorigheid tussen jong en oud benadrukte: “In Den Haag wonen bijna 80.000 mensen die ouder zijn dan 75 jaar. Zij verdienen onze aandacht.” De dag werd door de 16-jarige loco-burgemeester Fedde van Madurodam, onder begeleiding van presentatrice en tv-journalist Sandra Schuurhof, geopend. 

Voedingsbodem nieuwe vriendschappen

Met de activiteiten wil Madurodam vriendschappen opbouwen en eenzaamheid helpen te bestrijden. Nog altijd voelen meer dan 590.000 mensen zich ernstig eenzaam, blijkt uit cijfers van het Ouderenfonds. Botje: “We hopen dat vandaag een voedingsbodem vormde voor het ontstaan van nieuwe vriendschappen. Vandaag hebben we kinderen laten ervaren hoe leuk het is om iets voor en met elkaar te doen.” Door jong en oud samen een passie te laten beleven, helpt Madurodam mee saamhorigheid te creëren en eenzaamheid te bestrijden. 

Activiteiten tegen eenzaamheid door het hele land

Op tientallen locaties door het land staan maatschappelijke organisaties, bedrijven, scholen en vrijwilligers stil bij ontmoeting en verbinding en worden speciale activiteiten georganiseerd om eenzaamheid onder ouderen te bestrijden. Het thema van Nationale Ouderendag, dat het startsignaal geeft voor de Week van de Eenzaamheid, is 'delen'. Het delen van een passie, interesse, hobby, buurt, dorp of stad moet zorgen voor verbinding en nieuwe sociale contacten.

Maatschappelijke rol Madurodam

Madurodam is opgericht als oorlogsmonument voor George Maduro en als fondsenwerver voor het goede doel. Sinds de oprichting heeft Madurodam, via het Madurodam Kinderfonds, bijna 37 miljoen euro aan goede doelen voor kinderen besteed. Madurodam heeft een samenleving voor ogen waarin mensen met elkaar verbonden zijn. Kinderen en jongeren spelen hierin een belangrijke rol. Madurodam organiseert daarom activiteiten om ontmoetingen met anderen te stimuleren. Op deze manier leren kinderen al op jonge leeftijd contact te maken met een ander, naar elkaar te luisteren en iets te doen voor iemand anders om zo de samenleving een beetje mooier te maken. 

 

Voor deze speciale dag is de samenwerking gezocht met diverse Haagse partners zoals de Laakse Lente, de Participatiekeuken en Stichting Move. Ook voor de workshops werd samengewerkt met Haagse partijen zoals Ado in de Maatschappij, Topaze, Gregor Bak en Stichting Aight.

Bekijk alle foto's hieronder