arrow-right arrow-down arrow ticket cross play doorway link hexagon divider facebook twitter instagram linkedin youtube divider-small dogs guy-with-dog locker stroller wheelchair checkmark double-arrow email phone search phone2 quotes icon-people icon-ruler icon-stars icon-label-bg icon-label-arrow icon-chevron icon-cloud fog icon-rain icon-snow icon-sun icon-thunder
Nieuwe indoor attractie Madurodam Cruquius
Attractie Gepubliceerd op 28 maart 2018

Nieuwe indoor attractie Madurodam draait om ’s werelds grootste stoommachine

Droogmaking Haarlemmermeer centraal in spectaculaire, interactieve show
Madurodam is gestart met de bouw van haar vijfde indoor attractie. Een zinderende en interactieve show over Nederlands meest indrukwekkende overwinning op het water: de drooglegging van het immense Haarlemmermeer. Een wervelende familieattractie over Hollandse daadkracht, over landwinning in de 19e eeuw, en hoe gemalen ons land tot op de dag van vandaag droog weten te houden. Met het bedienen van ’s werelds grootste stoommachine ervaren bezoekers zelf de ogenschijnlijk onmogelijke opgave om van water land te maken.

Wervelende familieattractie

Net als de vier andere indoor attracties is ook deze familieattractie een eigentijdse belevenis voor jong en oud. Het verhaal is een uitbreiding op de vele kanten van “Nederland, waterland” die Madurodam in het park laat zien. Naast de bekende Maeslantkering, de Beatrixsluis en de educatieve interacties als de Waterweg en de Rotterdamse haven verrijst deze zomer het markante Cruquius gemaal, inclusief zes bewegende balansarmen.

Bedien ’s werelds grootste stoommachine

In het gemaal beleven bezoekers een uniek verhaal, waarin zij teruggaan naar de tijd toen ons land nog grotendeels uit binnenmeren en rivieren bestond. Vanaf de zestiende eeuw legden de Nederlanders deze binnenmeren één voor één droog met molens, maar het Haarlemmermeer bleek eeuwenlang onmogelijk. Tot een stormachtige Kerstavond in 1836: hét moment in onze geschiedenis waarop de Nederlanders hun innovatieve kracht laten zien en besloten ’s werelds grootste stoommachine te bouwen  voor de droogmaking van dit verwoestende meer.

Met vereende krachten moeten bezoekers in de attractie ’s werelds grootste stoommachine in gang zetten. Het gemaal treedt langzaam in werking, de balansarmen beginnen te bewegen, ketels ontvlammen in vuur, stoom ontsnapt en het gemaal in Madurodam trilt op haar grondvesten… lukt het hen om van water land te maken?

Inspireren met het beste van Nederland

Door de Haarlemmermeerpolder heeft Nederland haar moderne gezicht gekregen. Met de komst van de Randstad, de kleurrijke bloembollenvelden en luchthaven Schiphol ontstaat een belangrijke motor van onze economie. Anno 2018 zijn het nog steeds de waterschappen en de gemalen die dagelijks onze voeten droog houden en maken we ons geen zorgen over leven onder de zeespiegel. Nederland staat niet voor niets wereldwijd bekend om hun unieke omgangswijze met water.

De nieuwe familieattractie over de droogmaking van Haarlemmermeer past dan ook volledig binnen Madurodam’s visie om als eigentijds themapark de grote verhalen van Nederland te vertellen. Verhalen over vrijheidsdrang en daadkracht, die bezoekers inspireren met het beste van ons land.