arrow-right arrow-down arrow ticket cross play doorway link hexagon divider facebook twitter instagram linkedin youtube divider-small dogs guy-with-dog locker stroller wheelchair checkmark double-arrow email phone search phone2 quotes icon-people icon-ruler icon-stars icon-label-bg icon-label-arrow icon-chevron icon-cloud fog icon-rain icon-snow icon-sun icon-thunder
NKH voorplein Madurodam
Evenementen Gepubliceerd op 4 mei 2018

Recorddrukte bij Nationale Kinderherdenking 4 mei in Madurodam

Gisteravond vond in Madurodam de Nationale Kinderherdenking 4 mei plaats in Madurodam. Als vrolijkste kindermonument van Nederland organiseren wij ieder jaar een herdenking, voor en door kinderen.

Want hoe leg je aan een kind waarom het belangrijk is om te herdenken? En dat het niet vanzelfsprekend is dat wij in vrijheid leven? Met de Nationale Kinderherdenking spreken we kinderen in hun eigen taal aan, door middel van persoonlijke verhalen van kinderen, zang en dans. Zo ervaren zij wat begrippen als herdenken, leven in vrijheid en verzet (jaarthema 2018) betekenen.

De Nationale Kinderherdenking 4 mei was dit jaar een groot succes! Ruim 2.500 kinderen en volwassenen kwamen op het plein voor Madurodam samen om stil te staan bij de slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog en alle anderen die hun leven voor de vrijheid gaven. Deze herdenking vindt sinds drie jaar plaats in Madurodam. En dat is logisch. Want Madurodam is opgericht als levende herinnering aan George Maduro, een oorlogs- en verzetsheld uit de Tweede Wereldoorlog. Hij gaf zijn leven voor de vrijheid. Door de kinderherdenking in Madurodam te organiseren geven we ook aan de jongste generaties van Nederland door dat leven in vrijheid niet vanzelfsprekend is.

  • Nationale Kinderherdenking Madurodam 2018
  • Nationale Kinderherdenking 2018
  • Trompettist Christian Jongepier
  • Nationale Kinderherdenking Madurodam 2018
  • Nationale Kinderherdenking 2018
  • Trompettist Christian Jongepier

Kinderen in de hoofdrol

De herdenking in Madurodam is speciaal voor en door kinderen. Honderden kinderen traden op met zang, dans en theater, als inspiratie voor de aanwezige kinderen. Alle optredens stonden dit jaar in het teken van het thema ‘verzet’, het jaarthema van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. De burgemeester van Madurodam, Amélie Mijs (15 jaar) en Raneem Halabi (16 jaar) die 1,5 jaar geleden uit Syrië vluchtte naar Nederland, vertelden als sprekers hun persoonlijke verhaal. Rodriquez van der Zee (16 jaar) voerde zijn zelf gechoreografeerde "Dans met de Koffer" op, een ode aan Anne Frank. Laura Eizenga (16  jaar) zong haar zelf gecomponeerde nummer "Paradise". Ook het Nationaal Herdenkingskoor, bestaande uit 250 kinderen uit heel Nederland, zong onder meer de liederen "When I am Silent" van Joan Varner, dat zij schreef na een bezoek aan concentratiekamp Auschwitz, en "Als wij niets doen, wie dan", het bekende nummer uit de musical Soldaat van Oranje. En dat allemaal als inspiratiebron voor kinderen.

Twee minuten stilte

Ook bij de Nationale Kinderherdenking werd er om 20.00 uur twee minuten stilte gehouden. Voorafgaand aan deze stilte blies Christian Jongepier (17 jaar) het Taptoe-signaal vanaf de 30 meter hoge Vuurtoren naast de ingang van Madurodam. Na afloop legden Madurodam's burgemeester Amélie Mijs en wethouder van Den Haag, Boudewijn Revis, kransen bij het gedenkteken van George Maduro. Hiermee luidde zij het kinderdefilé in, bestaande uit honderden kinderen. Tijdens dit defilé stonden zij onder meer stil bij het monument op de Dam.

Leven in vrijheid is niet vanzelfsprekend, dus geef de vrijheid door!