arrow-right arrow-down arrow ticket cross play doorway link hexagon divider facebook twitter instagram linkedin youtube divider-small dogs guy-with-dog locker stroller wheelchair checkmark double-arrow email phone search phone2 quotes icon-people icon-ruler icon-stars icon-label-bg icon-label-arrow icon-chevron icon-cloud fog icon-rain icon-snow icon-sun icon-thunder
Evenementen Gepubliceerd op 4 mei 2019

Duizenden kinderen komen bijeen tijdens Nationale Kinderherdenking

Ruim 4.700 kinderen en volwassenen kwamen vanavond op het George Maduroplein samen tijdens de Nationale Kinderherdenking 4 mei om stil te staan bij de slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog en alle anderen die hun leven voor de vrijheid gaven. Daarmee is de kinderherdenking bij Madurodam één van de grootste herdenkingen van Nederland.

Uniek aan deze herdenking is dat kinderen op alle fronten de hoofdrol spelen, waardoor begrippen als oorlog, leven in vrijheid en (in)tolerantie ook voor kinderen meer betekenis krijgen.

De Nationale Kinderherdenking 4 mei wordt voor en door kinderen georganiseerd en biedt daarmee een gelegenheid voor kinderen om meer te leren over oorlog en vrijheid. Zo was de 13-jarige Erin-Noëlle de ceremoniemeester tijdens de herdenking, vertelde de 12-jarige Syrische vluchteling Rand over wat het betekent om niet te kunnen leven in vrijheid en speelde de 16-jarige trompettist Luca de taptoe. Normaal mogen alleen militairen dit doen, maar voor de Nationale Kinderherdenking kreeg Luca toestemming van de hoogste generaal van Defensie. De jongste artiest was Melodi (8 jaar), die om stipt 20.00 uur achtmaal op de buisklok sloeg, waarna het - ondanks de duizenden kinderen – twee minuten lang muisstil was.

De avond werd voorzien van muziek door The Voice Kids winnares Yosina Roemajauw en door 200 basisschoolleerlingen, die samen met de kinderkoren van de Academy of Vocal Arts twee nummers uit de musical Soldaat van Oranje zongen. Daarnaast speelden 12 kinderen in de theatervoorstelling over “75 jaar vrijheid” en vertelde burgemeester van Madurodam, Ties Brink (17 jaar), het verhaal van George Maduro, naamgever van Madurodam en verzetsheld tijdens de Tweede Wereldoorlog én over zijn bezoek aan concentratiekamp Dachau, de sterfplaats van Maduro. Samen met de locoburgemeester van Den Haag, Saskia Bruines (wethouder van Onderwijs, Kenniseconomie, Internationaal), legde Ties een krans bij het gedenkteken van George Maduro in het hart van Madurodam. Hiermee werd het kinderdefilé ingeluid, een eerbetoon aan alle slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesmissies nadien.

Madurodam

Madurodam is als vrolijkste oorlogsmonument van Nederland een logische plek om een speciale herdenking voor kinderen te houden. Het park is opgericht als levende herinnering aan verzetsheld George Maduro. Hij gaf zijn leven voor de vrijheid. Door de kinderherdenking in Madurodam te organiseren wordt de boodschap dat leven in vrijheid niet vanzelfsprekend is, doorgegeven aan de jongste generaties van nu.

15.000 basisschoolleerlingen door heel Nederland betrokken bij herdenking

Naast de organisatie van de herdenking in Madurodam ontwikkelde de stichting Nationale Kinderherdenking 4 mei diverse schoolprogramma’s die docenten hielpen om deze onderwerpen in aanloop naar 4 mei klassikaal te behandelen. Ruim 15.000 basisschoolleerlingen uit heel Nederland waren actief betrokken bij de Nationale Kinderherdenking 4 mei. De kinderherdenking wordt ieder jaar georganiseerd in samenspraak met het Nationaal Comité 4 en 5 mei en gemeente Den Haag.