arrow-right arrow-down arrow ticket cross play doorway link hexagon divider facebook twitter instagram linkedin youtube divider-small dogs guy-with-dog locker stroller wheelchair checkmark double-arrow email phone search phone2 quotes icon-people icon-ruler icon-stars icon-label-bg icon-label-arrow icon-chevron icon-cloud fog icon-rain icon-snow icon-sun icon-thunder
mondriaan madurodam
Nieuws Gepubliceerd op 16 januari 2023

Basisschoolkinderen verrichten ‘superdaad’

en delen nieuwjaarskaarten uit in Madurodam
​​​​​In het kader van Blue Monday, bekend als de meest depressieve dag van het jaar, heeft groep 7 van OBS De Arcade in Leiden een hele bijzondere schooldag. De leerlingen brachten een bezoek aan Madurodam, waar zij een workshop kregen over mentale gezondheid en aansluitend een ‘superdaad’ uitvoerden. De klas won dit speciale dagje uit naar aanleiding van hun deelname aan het lesprogramma ‘Superkrachten voor je hoofd’ dat ontwikkeld is dankzij een samenwerking van jongerenorganisatie Young Impact met auteur Wouter de Jong en Madurodam.

Superkrachten in je hoofd

Het online lesprogramma Superkrachten voor je hoofd (naar het gelijknamige doe-boek van Wouter de Jong) is ontwikkeld om de mentale weerbaarheid van basisschoolkinderen te versterken. Inmiddels hebben al bijna 55.000 leerlingen deelgenomen. Tijdens het programma gaan kinderen spelenderwijs aan de slag met onderwerpen zoals emoties en onzekerheid en krijgen zij praktische handvatten om de ‘superkrachten voor hun hoofd’ te trainen. Dat alles helpt ze om tot het laatste level te komen waarbij ze aan de slag gaan met een ‘superdaad’: een actie voor iemand anders waarmee ze impact maken op hun directe omgeving en de maatschappij.

 

Wouter de Jong: ‘’Ik geloof er heel erg in dat we nu al een verschil kunnen maken voor kinderen door hen hun gebruiksaanwijzing van hun hoofd te leren.’’

 

Een goede aftrap van het jaar
Alle deelnemende klassen van dit schooljaar maakten kans op het speciale dagje uit naar Madurodam. Groep 7 van OBS De Arcade kwam als gelukkige winnaar uit de bus. Vandaag mochten de leerlingen een hele dag in Madurodam doorbrengen. Ze volgden hier een exclusieve workshop van Wouter de Jong waarin ze dieper ingingen op de thema’s liegen, pesten en schaamte. In de middag hebben ze - onder begeleiding van Young Impact-trainers - hun ‘superdaad’ uitgevoerd in het themapark. Zo konden ze de tools die ze in de ochtend hebben meegekregen meteen inzetten om daarmee impact te maken. Ze knutselden kaarten met nieuwjaarswensen en deelden deze uit aan de bezoekers. De nietsvermoedende bezoekers reageerden erg verrast en positief op het initiatief van de kinderen.

 

Elke Botje, Manager Madurodam Kinderfonds: “Wij willen kinderen inspireren en motiveren om contact te maken en in gesprek te gaan met anderen. Super bijzonder om dit vandaag in praktijk te zien gebeuren in ons eigen themapark. Voor de kinderen een mooie kans om een eerste stap te zetten buiten hun bubbel!”