arrow-right arrow-down arrow ticket cross play doorway link hexagon divider facebook twitter instagram linkedin youtube divider-small dogs guy-with-dog locker stroller wheelchair checkmark double-arrow email phone search phone2 quotes icon-people icon-ruler icon-stars icon-label-bg icon-label-arrow icon-chevron icon-cloud fog icon-rain icon-snow icon-sun icon-thunder
Mad Day: een te gekke dag voor kinderen
Goed doel Gepubliceerd op 3 juni 2019

Een boost aan zelfvertrouwen tijdens Mad-Day op Madurodam

Op zondag 2 juni kwamen ruim 90 kinderen, waarvan de helft de haarziekte Alopecia heeft, naar Madurodam voor Mad-Day: een te gekke dag vol leuke activiteiten om kinderen met Alopecia een flinke ‘boost’ aan zelfvertrouwen te geven. Georganiseerd door niemand minder dan onze burgemeester Ties (17 jaar) en zijn locoburgemeester Lukas (16 jaar).

Plotseling kaal

Door de haarziekte Alopecia worden kinderen vrij plotseling (gedeeltelijk) kaal. Stel je eens voor dat je als 10-jarige deze aandoening hebt en je klasgenoten daar voortdurend grapjes over maken. Logisch dat je je dan steeds meer gaat terugtrekken. Onze burgemeester Ties heeft zelf Alopecia en ervaart dat veel kinderen worstelen met de gevolgen van de haarziekte. Zelf heeft hij er weinig last van, maar hij merkt dat andere kinderen met deze haarziekte zich vaak schamen en daardoor in een sociaal isolement terecht komen. Ze worden geen lid van een sportvereniging, solliciteren niet naar een baantje en blijven zoveel mogelijk thuis.

Hoog tijd om daar wat aan te doen! Samen met Lukas organiseerde hij daarom de Mad-Day. Een ‘Mad’, oftewel te gekke, dag in Madurodam waar kinderen (3-14 jaar) met de haarziekte Alopecia samen kwamen om meer zelfvertrouwen te krijgen en te zien dat ze helemaal niet alleen zijn.

Bouwen aan meer zelfvertrouwen

Nadat de kinderen en hun ouders welkom waren geheten door Ties, startte de dag meteen actief. De kinderen kregen een energieke weerbaarheidstraining van kickboks kampioen Naomi Tataroglu. Hier leerden ze zowel fysiek als mentaal sterker in hun schoenen te staan. Naomi is vroeger zelf ook gepest en vertelde hoe kickboksen haar enorm geholpen heeft met het krijgen van meer zelfvertrouwen.

Terwijl de jeugd actief bezig was, vertelde een dermatoloog meer over Alopecia aan de aanwezige ouders en ging een psycholoog in op de mentale gevolgen van deze haarziekte. In de middag gingen de jongere kinderen met een speurtocht op pad in Madurodam, terwijl de oudere kinderen een workshop koken met insecten kregen van het Trammmhuys, het toprestaurant van Haagse tv-kok Pierre Wind. De bereide insecten werden gretig geproefd tijdens de borrel na afloop.

Speech Ties

Nederland stukje mooier maken

Deze bijzondere dag is één van de ‘challenges’ die jaarlijks door het college van burgemeester en wethouders van Madurodam georganiseerd wordt. Vorig jaar organiseerden wethouders Elias (15 jaar) en Eleanne (17 jaar) al de eerste editie van het VONK-diner: een diner voor honderd ouderen en 75 kinderen, met als doel om eenzaamheid onder ouderen tegen te gaan. Madurodam wil met deze challenges de toekomstige generatie van Nederland stimuleren om iets voor een ander te doen. Want door er als kind op kleine schaal voor je omgeving te zijn, ben je van grote betekenis voor de samenleving.

Zo kunnen we samen Nederland een stukje mooier maken!