arrow-right arrow-down arrow ticket cross play doorway link hexagon divider facebook twitter instagram linkedin youtube divider-small dogs guy-with-dog locker stroller wheelchair checkmark double-arrow email phone search phone2 quotes icon-people icon-ruler icon-stars icon-label-bg icon-label-arrow icon-chevron icon-cloud fog icon-rain icon-snow icon-sun icon-thunder
Nationale Kinderherdenking
Evenementen Gepubliceerd op 4 mei 2020

Duizenden kinderen herdenken vanuit huiskamer tijdens Nationale Kinderherdenking 4 mei

Groots en eigentijds eerbetoon met vrijheidsbloemen en -wensen vanuit heel Nederland
Den Haag, 4 mei 2020 – Duizenden kinderen in Nederland zijn vanavond virtueel samengekomen voor de Nationale Kinderherdenking 4 mei. Op de plek waar normaal gesproken duizenden kinderen met hun familie bijeenkomen om te herdenken, waren er nu maar 9 kinderen aanwezig bij de herdenking op Madurodam zelf. In een zee van rood-wit-blauwe vrijheidsbloemen en een omlijsting van lange linten met alle persoonlijke vrijheidswensen stonden zij ten overstaan van alle kijkers thuis stil bij allen die hun leven gegeven hebben voor onze vrijheid tijdens de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.

Herdenkingsmoment om te blijven herinneren

Zo vertelde de tienjarige Ileen haar verhaal over de oorlog in Syrië en zong Yosina (13 jaar) de Nederlandse versie van John Lennon’s ‘Imagine’. Want stel je voor dat niemand een vijand zou zijn van elkaar… In opmaat naar misschien wel een van de meest beladen landelijke twee minuten stilte speelde de 14-jarige Sofie het signaal ‘Taptoe’ vanaf de 20-meter hoge vuurtoren van Madurodam. Silver, winnaar van The Voice Kids 2019, zong na de 2 minuten stilte aan het einde van het eerbetoon het Wilhelmus. Ter afsluiting van de Nationale Kinderherdenking 4 mei legde de 17-jarige Büsra, burgemeester van Madurodam, namens alle kinderen van Nederland een krans.

Volgens de voorzitter van de Stichting Nationale Kinderherdenking 4 mei, Luitenant-generaal Martin Wijnen, commandant Landstrijdkrachten, is het gelukt om met de alternatieve opzet een vorm te vinden die recht doet aan dit bijzondere nationale herdenkingsmoment. “Samen herdenken is essentieel, juist in het jaar van 75 jaar vrijheid. Door de inzet van streamingtechnologie en digitale participatie hebben we verbondenheid weten te creëren, met duizenden kinderen die allemaal op afstand waren – maar toch dichtbij”, aldus Wijnen. “Het was een herdenkingsmoment dat velen van ons zich over heel veel jaren nog zullen herinneren."

Eerbetoon van alle kinderen in Nederland

De afgelopen dagen zijn kinderen in Nederland opgeroepen om kosteloos op afstand een bloem te laten neerleggen op Madurodam. Een oproep waar kinderen massaal op reageerden: er werden duizenden vrijheidsbloemen aangevraagd, vanuit heel Nederland. Wijnen: “Het was prachtig om te zien hoe op deze plek een zee van bloemen is ontstaan in onze Nederlandse driekleur. Een indrukwekkend eerbetoon van alle kinderen in Nederland voor allen die in het verleden hebben gevochten voor onze vrijheid. De duizenden bloemen laten zien dat ook de jongste generatie van Nederland betrokken is en de vrijheid wil doorgeven.”

Bij het aanmelden voor een vrijheidsbloem werd kinderen gevraagd naar een persoonlijke vrijheidswens.

Deze wensen worden morgen, op onze Nationale Bevrijdingsdag, verspreid over het hele land, onder meer naar verzorgingstehuizen en oorlogsveteranen. De organisatie wil op deze manier kinderen actief betrekken bij 4 en 5 mei, zeker gezien de uitzonderlijke situatie nu in Nederland: kinderen geven hun vrijheidswens door aan oudere generaties met als doel zich met hen te verbinden en inspiratie en hoop te bieden in moeilijke tijden.