arrow-right arrow-down arrow ticket cross play doorway link hexagon divider facebook twitter instagram linkedin youtube divider-small dogs guy-with-dog locker stroller wheelchair checkmark double-arrow email phone search phone2 quotes icon-people icon-ruler icon-stars icon-label-bg icon-label-arrow icon-chevron icon-cloud fog icon-rain icon-snow icon-sun icon-thunder
The Flying Dutchman landt in Madurodam
Organisatie Gepubliceerd op 14 mei 2020

Algemeen Directeur Madurodam Joris van Dijk wordt Commercieel Directeur Feyenoord

Joris van Dijk stopt op 30 juni als algemeen directeur van Madurodam BV. Per 1 juli start hij als commercieel directeur van Feyenoord. Van Dijk gaf sinds september 2010 leiding aan de Haagse dagattractie en geldt als de drijvende kracht achter de transformatie van de traditionele miniatuurstad naar het huidige, eigentijdse themapark. De afgelopen tien jaar investeerde het park in het verhogen van de beleving door toevoeging van digitale media, tientallen fysieke interacties en zes levensgrote, overdekte attracties.

Hoop voor de toekomst

Gedurende zijn directeurschap ging Van Dijk terug naar het oorspronkelijke uitgangspunt van het park, te weten het vergroten van het “collectief historisch bewustzijn” en het bieden van “hoop voor de toekomst”. Vanuit die ontstaansreden bouwde hij met zijn team Madurodam verder uit tot dé plek waar het beste en mooiste dat Nederland te bieden heeft wordt getoond en zette hij de huidige, op uitbreiding gerichte strategische koers van het familiepark uit. Dit resulteerde in groei in omzet, winst en gasttevredenheid. Zo realiseerde Madurodam in 2019 de hoogste recette-opbrengst in de 67-jarige geschiedenis van het park. In de zomer van 2019 keurde de Haagse gemeenteraad het bestemmingsplan voor de uitbreiding van Madurodam goed.

 

Pioniersgeest

Onder leiding van Van Dijk werden zes overdekte attracties toegevoegd. Bezoekers beleven hier bekende of net iets minder bekende verhalen over de vrijheidsdrang, creativiteit en daadkracht van Nederlanders. Het meest recente voorbeeld is het onlangs geplaatste Dakota-vliegtuig, met zijn 18 meter lang en 30 meter spanwijdte het eerste object in Madurodam op een 1 op 1 schaal. In deze gerestaureerde DC-3 met de naam The Flying Dutchman gaan bezoekers vanaf begin juni een vlucht door tijd en ruimte maken. Deze nieuwe attractie is een ode aan de mensen die met hun pioniersgeest ons land groot hebben gemaakt.

Daarnaast wist Van Dijk Madurodam, dat in 1952 is opgericht als levende herinnering aan oorlogsheld George Maduro, te positioneren als het vrolijkste oorlogsmonument van Nederland. Dit deed hij onder meer door Madurodam het thuis te maken van de jaarlijkse Nationale Kinderherdenking 4 mei, een dodenherdenking voor, door en met kinderen, die binnen 5 jaar uitgroeide tot de derde herdenking van ons land. Op 7 mei jl.  werd bekend dat naamgever van het park George Maduro is opgenomen in de Canon van Nederland.

Visie en daadkracht

Pieter Duisenberg, voorzitter van het bestuur van Stichting Madurodam, de 100% aandeelhouder van Madurodam, kijkt met plezier en trots terug op de samenwerking met Van Dijk. “Dankzij zijn visie en daadkracht is Madurodam weer op de kaart gezet als een eigentijdse bestemming voor een dagje uit. De oorspronkelijke miniatuurstad is uitgegroeid tot een interactief attractiepark waar jong en oud het mooiste van Nederland kunnen beleven. Tegelijkertijd heeft hij een belangrijke bijdrage geleverd aan het vormgeven van onze maatschappelijke missie. Maar dan wel op een eigentijdse manier, waarbij het allemaal draait om het creëren van beleving. We zijn hem daarvoor zeer dankbaar en wensen hem heel veel succes bij Feyenoord”, aldus Duisenberg.

Ondanks de uitdagende omstandigheden waarin de branche momenteel verkeert, heeft de vertrekkend directeur alle vertrouwen in de toekomst van Madurodam. Van Dijk: “Er ligt hier een heel bijzonder stukje Nederland, letterlijk met de hand en met onvoorstelbaar veel liefde gebouwd. Vanaf 18 mei heropenen we het park en ik ben ervan overtuigd dat het publiek het park weer zal weten te vinden en ook in de toekomst nieuwe generaties zal blijven aantrekken. Ik kijk met ongelooflijk veel voldoening en plezier terug op de afgelopen 10 jaar. Deze plek en de mensen zitten in mijn hart en ik gun het park en alle medewerkers het allerbeste.”

Madurodam heeft de procedure voor de werving en selectie van een nieuwe algemeen directeur inmiddels in gang gezet.