arrow-right arrow-down arrow ticket cross play doorway link hexagon divider facebook twitter instagram linkedin youtube divider-small dogs guy-with-dog locker stroller wheelchair checkmark double-arrow email phone search phone2 quotes icon-people icon-ruler icon-stars icon-label-bg icon-label-arrow icon-chevron icon-cloud fog icon-rain icon-snow icon-sun icon-thunder
college 2022 2023
Nieuws Gepubliceerd op 5 september 2022

Mees is de nieuwe burgemeester van Madurodam!

Mees (16) werd op 5 september door burgemeester Jan van Zanen geïnstalleerd. Hij mag een jaar lang Madurodam besturen. Hiermee treedt Mees in de voetsporen van Prinses Beatrix, de allereerste burgemeester van Madurodam. Het 71e college van burgemeesters en wethouders (college B&W) vertegenwoordigt het Haagse themapark en zet zich in om Nederland een beetje mooier te maken, onder andere door middel van persoonlijke challenges. Zo helpt het college bij het uitdragen van de maatschappelijke visie van Madurodam.

Madurodam kiest – sinds het aftreden van Prinses Beatrix in 1980 – elk jaar een nieuwe burgemeester. In totaal nemen 10 middelbare scholieren (leeftijd 15 – 17 jaar) uit de omgeving Den Haag zitting in het college van burgemeesters en wethouders van Madurodam. Als onderdeel van de burgemeestersverkiezing presenteren zij wat ze in hun collegejaar voor de samenleving willen doen. Want door er als kind op kleine schaal voor je omgeving te zijn, ben je van grote betekenis voor de samenleving.  

De persoonlijke uitdaging van Mees staat dit jaar op één. Mees: “Ik wil middelbare scholieren laten zien dat het nog niet te laat is om de klimaatcrisis aan te pakken. Met behulp van inspirerende verhalen van anderen wil ik ervoor zorgen dat de volgende generatie hoopvol is. En dat elk individu een verschil kan maken.”

  • college 2022 2023
  • college 2022 2023
Nieuwe college B&W 2022 - 2023

Challenges en bestuurlijke ervaring

Tijdens de verkiezing presenteerden twee oud-collegeleden hun persoonlijke ervaringen. Ook werden er vlogs getoond van hun challenges; Maduro Thrifts, het THT-diner en No Labels. Naast de challenges adviseren de collegeleden het bestuur van Madurodam Kinderfonds over het goede doelenbeleid van Madurodam. Jaarlijks schenkt het themapark haar opbrengsten aan goede doelen die kinderen inspireren om verbinding met anderen te maken ongeacht leeftijd, achtergrond of religie. In totaal al meer dan 37 miljoen euro, sinds de oprichting in 1952. In 2021 keerde het Madurodam Kinderfonds maar liefst ruim 484.000 euro uit aan projecten en activiteiten voor kinderen, waarvan 120.315 naar Haagse projecten voor kinderen ging.

Installatie net wat anders dan anders

De installatie van de nieuwe burgemeester verliep dit jaar net wat anders dan anders, omdat oud-burgemeester Henriëtte door een studiereis niet aanwezig kon zijn. Daarom droeg locoburgemeester Fedde na de verkiezingen het stokje over aan Mees. De officiële installatie was daarna aan burgemeester Jan van Zanen van “zustergemeente” Den Haag. Hij hing de originele zilveren ambtsketen om bij Mees. Dezelfde ambtsketen die ook Prinses Beatrix omgehangen kreeg bij haar installatie in 1952.