arrow-right arrow-down arrow ticket cross play doorway link hexagon divider facebook twitter instagram linkedin youtube divider-small dogs guy-with-dog locker stroller wheelchair checkmark double-arrow email phone search phone2 quotes icon-people icon-ruler icon-stars

Geschiedenis

Op 2 juli 1952 werd Madurodam geopend. Sinds dag één is het meer dan een themapark dat het beste van Nederland laat zien: het is opgericht als levende herinnering aan oorlogsheld George Maduro én als fondsenwerver voor goede doelen.

Mevrouw Boon-van der Starp

Mevrouw Boon-van der Starp is de initiatiefneemster van Madurodam. Ze was lid van het bestuur van het Nederlands Studenten Sanatorium. In het sanatorium konden studenten met tuberculose tegelijkertijd beter worden én studeren. Mevrouw Boon-van der Starp zocht naar mogelijkheden om geld in te zamelen voor het sanatorium en bedacht de miniatuurstad. In de jaren na de Tweede Wereldoorlog een zaak van nationaal belang: Nederland werd wederopgebouwd en Madurodam bouwde mee. Het park bood een plek voor de gezamenlijke geschiedenis van het gehavende Nederland én hoop voor de toekomst.

Madurodam is opgericht als themapark, levende herinnering aan oorlogsheld George Maduro én als fondsenwerver voor goede doelen

George Maduro

De ouders van oorlogsheld George Maduro schonken het startkapitaal voor de miniatuurstad. Zij wilden een levende herinnering voor hun in de Tweede Wereldoorlog overleden zoon George Maduro. George werd op 15 juli 1916 geboren op Curaçao en ging op zijn 18e studeren in Leiden. Hij zette zich tijdens de Tweede Wereldoorlog in als reserveofficier der Nederlandse cavalerie. In de meidagen van 1940 leidde hij op heldhaftige wijze een aanval in Rijswijk. In 1943 werd hij opgepakt en gevangengezet in het Duitse Saarbrücken. In november 1944 werd George overgebracht naar concentratiekamp Dachau waar hij op 8 februari 1945 aan vlektyfus overleed. Op 9 mei 1946 werd aan George Maduro postuum de Ridder 4e klasse der Militaire Willems-Orde toegekend voor zijn heldhaftige optreden in Rijswijk.

De bouw van het park

Architect S.J. Bouma was directeur van het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen en wilde graag meewerken aan de bouw van een miniatuurstad. Hij maakte een plan om een Nederlandse stad, zoals deze zich in de loop der eeuwen ontwikkelde, op schaal 1:25 na te bouwen. Het thema: het stadje met de glimlach. Het Nederlandse bedrijfsleven ondersteunde het initiatief en KLM, Unilever, Philips, De Bataafsche Petroleummaatschappij (later Shell) en de Nederlandse Spoorwegen werden de founding fathers. In 1996 werd het park uitgebreid. Naast het iconische entreegebouw met de vuurtoren werd het park opnieuw ingericht en werden twee multifunctionele zalen toegevoegd.

Innovatie

In november 2011 sloot het park vijf maanden haar deuren voor een grondige verbouwing. In het in april 2012 geopende vernieuwde Madurodam is meer te zien en vooral veel meer om samen te doen. Zo kun je zelf de Oosterscheldekering bedienen, leren vliegen op Schiphol én bieden op de bloemenveiling. Bovendien zijn er interactieve schermen met Madurodammertjes, de inwoners van het park, die tientallen verhalen op een eigentijdse manier vertellen.