arrow-right arrow-down arrow ticket cross play doorway link hexagon divider facebook twitter instagram linkedin youtube divider-small dogs guy-with-dog locker stroller wheelchair checkmark double-arrow email phone search phone2 quotes icon-people icon-ruler icon-stars

Geschiedenis

Op 2 juli 1952 werd Madurodam geopend. Sinds dag één is het meer dan een themapark dat het beste van Nederland laat zien: het is opgericht als levende herinnering aan oorlogsheld George Maduro én als fondsenwerver voor goede doelen.

Mevrouw Boon-van der Starp

Mevrouw Boon-van der Starp is de initiatiefneemster van Madurodam. Ze was lid van het bestuur van het Nederlands Studenten Sanatorium. In het sanatorium konden studenten met tuberculose tegelijkertijd beter worden én studeren. Mevrouw Boon-van der Starp zocht naar mogelijkheden om geld in te zamelen voor het sanatorium en bedacht de miniatuurstad. In de jaren na de Tweede Wereldoorlog een zaak van nationaal belang: Nederland werd wederopgebouwd en Madurodam bouwde mee. Het park bood een plek voor de gezamenlijke geschiedenis van het gehavende Nederland én hoop voor de toekomst.

  • George Maduro
  • Mevrouw Bep Boon-van der Starp
  • De eerste jaren van Madurodam
  • George Maduro
  • Mevrouw Bep Boon-van der Starp
  • De eerste jaren van Madurodam
Madurodam is opgericht als themapark, levende herinnering aan oorlogsheld George Maduro én als fondsenwerver voor goede doelen

George Maduro

De ouders van oorlogsheld George Maduro schonken het startkapitaal voor de bouw van Madurodam. Zij wilden een levende herinnering voor hun in de Tweede Wereldoorlog overleden zoon George Maduro. George werd op 15 juli 1916 geboren op Curaçao en kwam op 10-jarige leeftijd naar Nederland. Na zijn middelbare schooltijd, op het Nederlandsch Lyceum, ging hij op zijn 18e studeren in Leiden. Tijdens de meidagen van 1940 was hij in Den Haag gelegerd als reserveofficier der Nederlandse cavalerie.

Onder zijn leiding werd de door de Duitsers bezette Villa Leeuwenbergh bij Leidschendam (nu Huize Dorrepaal) veroverd, en werden Duitse parachutisten krijgsgevangen gemaakt. Toen het Nederlandse leger zich overgaf, werd Maduro als krijgsgevangene opgesloten in de gevangenis van Scheveningen , het Oranjehotel. Na zijn vrijlating dook hij onder en ging bij het verzet. Hij werd verraden en opnieuw opgepakt, ditmaal door de Gestapo. In de gevangenis van Saarbrücken was er gelegenheid om te ontsnappen echter door het uitgraven van gevangen werd hij toch opgepakt en overgebracht naar concentratiekamp Dachau. Vlak voor de bevrijding van het kamp door Amerikaanse troepen, overleed Maduro op 8 februari 1945 op 28-jarige leeftijd.

Op 9 mei 1946 werd aan George Maduro postuum de Ridder 4e klasse der Militaire Willems-Orde toegekend voor zijn getoonde moed, heldhaftige optreden bij het huidige Huize Dorrepaal.

De bouw van het park

Architect S.J. Bouma was directeur van het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen en wilde graag meewerken aan de bouw van een miniatuurstad. Hij maakte een plan om een Nederlandse stad, zoals deze zich in de loop der eeuwen ontwikkelde, op schaal 1:25 na te bouwen. Het thema: het stadje met de glimlach. Het Nederlandse bedrijfsleven ondersteunde het initiatief en KLM, Unilever, Philips, De Bataafsche Petroleummaatschappij (later Shell) en de Nederlandse Spoorwegen werden de founding fathers. In 1996 werd het park uitgebreid. Naast het iconische entreegebouw met de vuurtoren werd het park opnieuw ingericht en werden twee multifunctionele zalen toegevoegd. In november 2011 sloot het park vijf maanden haar deuren voor een grondige verbouwing van het park. In april 2012 opende het stevig vernieuwde Madurodam haar deuren opnieuw. Er was meer te zien en vooral veel meer om samen te doen. Zoals de Oosterscheldekering bedienen, leren vliegen op Schiphol én bieden op de bloemenveiling. Ook werden er interactieve schermen toegevoegd waarop de inwoners van het park, tientallen verhalen op een eigentijdse manier vertellen.

Innovatie

Inmiddels inspireren we jong en oud, uit binnen- en buitenland, om te ontdekken waar een klein land groot in is. We doen dit via attracties, doe-dingen én miniaturen waarbij je Nederlandse helden en hoogtepunten ontdekt. Verhalen over Hollandse daadkracht en vrijheidsdrang. Zo verbindt Madurodam het verleden en heden en steek je iets op over de Nederlandse mentaliteit.