arrow-right arrow-down arrow ticket cross play doorway link hexagon divider facebook twitter instagram linkedin youtube divider-small dogs guy-with-dog locker stroller wheelchair checkmark double-arrow email phone search phone2 quotes icon-people icon-ruler icon-stars icon-label-bg icon-label-arrow icon-chevron icon-cloud fog icon-rain icon-snow icon-sun icon-thunder

Maduro Thrifts

door Isis en Mila

Op zondag 15 mei 2022 vond onze challenge, MaduroThrifts, plaats. De dag stond in het teken van het informeren over de schadelijke effecten van de kledingindustrie, zoals het weggooien van kleding en de stoffen die vrijkomen tijdens de productie.

Dit hebben wij gekozen omdat wij vinden dat er te weinig aandacht is voor dit probleem, en er daarom maar weinig jongeren weten hoe belangrijk hun keuzes qua kleding zijn. We wilden met onze challenge jongeren meer bewust maken van het probleem en wat ze er zelf aan kunnen doen.

Deelnemers konden hun oude kleding naar Madurodam brengen of op de school van Isis of Mila inleveren op 12 en 13 mei. In ruil daarvoor kregen ze bonnetjes. Op zaterdag 14 mei hebben we samen met vrijwilligers alle ingebrachte kleding gekeurd op kwaliteit, gesorteerd op kleur en op kledingrekken gehangen.

Toen was het zo ver, de dag van onze challenge. Al vroeg in de ochtend waren we bij Madurodam om de foyer te versieren en onze eigen pop-up shop in te richten. Na het neerzetten van de kledingrekken, het opzetten van pashokjes en het plaatsen van spiegels was de foyer omgetoverd tot een echte winkel en waren we klaar om de deelnemers te ontvangen. Om 15 uur kwamen de eerste shoppers, die meteen enthousiast door de rekken gingen zoeken naar een ‘nieuwe’ aanwinst voor hun kledingkast. Alle bezoekers vonden een of meerdere kledingstukken om ‘af te rekenen’ en mee naar huis te nemen. Ook konden ze gezellig praten met andere bezoekers met een hapje en een drankje. Iedereen kreeg een boekje mee met meer informatie over de invloed op het klimaat van nieuwe kleding en handige tips.

De kleding die we over hadden, hebben we geschonken aan Terre des Hommes. Zij hebben tweedehands winkels waarvan de inkomsten worden besteed aan projecten van Terre des Hommes.

Het was een erg gezellige boel en bovendien een zeer geslaagde dag. Met onze challenge hebben wij deze jongeren bijgebracht wat zij zelf kunnen doen om de gevolgen van de kleding die ze kopen te minimaliseren, en op deze manier zelf iets te doen voor de samenleving!