arrow-right arrow-down arrow ticket cross play doorway link hexagon divider facebook twitter instagram linkedin youtube divider-small dogs guy-with-dog locker stroller wheelchair checkmark double-arrow email phone search phone2 quotes icon-people icon-ruler icon-stars
Gepubliceerd op 28 februari 2018

ss Rotterdam weer terug naar zee

Het beroemde ss Rotterdam is terug naar zee. Sinds deze maand vaart het schip weer in de Rotterdamse haven van Madurodam. Met zijn 1,15 meter breed, 2 meter hoog en maar liefst 9,13 meter lang is het één van de pronkstukken uit de geschiedenis van Madurodam te noemen. Het Rotterdamse icoon is het grootste passagierschip dat ooit in Nederland werd gebouwd en is het vlaggenschip van de Holland-Amerika Lijn.
SS Rotterdam in Madurodam

Nagemaakt tot op de millimeter nauwkeurig

Het aluminiumschip siert al sinds 1965 de binnenwateren van het Haagse themapark. Toentertijd is het ss Rotterdam tot op de millimeter nauwkeurig en vanaf de originele bouwtekening nagemaakt, natuurlijk op schaal 1:25. In tegenstelling tot de “grote broer” in de Rotterdamse haven vaart het schip in Madurodam nog dagelijks.

SS Rotterdam keert terug naar zee

Grote uitdaging

Het schip is inmiddels al 53 jaar oud, maar verkeert nog steeds in prima conditie. Dit komt door de onderhoudsbeurten die het schip iedere vijftien tot twintig jaar krijgt. Deze winter was het opnieuw tijd voor een opknapbeurt. Omdat het ss Rotterdam maar liefst 725 kilogram weegt, was vooral het vervoer vanuit de haven van Madurodam naar het atelier en terug een grote uitdaging.

Schuren in de kruipruimte

In drie maanden tijd hebben de medewerkers uit het atelier van Madurodam ervoor gezorgd dat het ss Rotterdam weer jaren kan stralen. Zo is het schip voorzien van een volledig nieuwe laklaag. Vooral het schuren en plamuren was een flinke klus, omdat medewerkers hiervoor in de romp van het schip moesten kruipen. Naast een nieuwe lak- en vernislaag zijn er ook nieuwe ramen geplaatst en kunnen de opvarenden inmiddels genieten van een gloednieuw zwembad.

  • Intern onderhoud aan de ss Rotterdam
  • Onderhoud aan de ss Rotterdam
  • SS Rotterdam in volle glorie hersteld
  • Intern onderhoud aan de ss Rotterdam
  • Onderhoud aan de ss Rotterdam
  • SS Rotterdam in volle glorie hersteld