arrow-right arrow-down arrow ticket cross play doorway link hexagon divider facebook twitter instagram linkedin youtube divider-small dogs guy-with-dog locker stroller wheelchair checkmark double-arrow email phone search phone2 quotes icon-people icon-ruler icon-stars icon-label-bg icon-label-arrow icon-chevron icon-cloud fog icon-rain icon-snow icon-sun icon-thunder
Organisatie Gepubliceerd op 10 april 2020

Madurodam steekt Nederland hart onder de riem

Ode aan hartverwarmende initiatieven prominent op de voorgevel
Wij houden van Nederland! Dat is de boodschap die vanaf vandaag op de voorgevel van Madurodam prijkt. Het familiepark brengt in deze roerige tijden een ode aan Nederland én aan alle hartverwarmende initiatieven die de laatste weken opbloeien. Van de knuffelbare berenjacht tot aan de kaartjes voor oma’s, opa’s of een andere (eenzame) ouderen. Stuk voor stuk initiatieven die symbool staan voor het mooiste van Nederland.
Beer

Met deze boodschap wil Madurodam ‘inspiratie en hoop wil bieden voor de toekomst’, aldus een woordvoerder. Want dat is precies waar Madurodam voor staat sinds 1952.

Liefde voor Nederland

Het geveldoek zelf lijkt op het eerste gezicht te draaien om de liefde voor oranje en alle Nederlanders. Zo ziet de voorbijganger duidelijk dat een kind een wit vel papier vasthoudt met een boodschap: wij houden van Nederland. Maar voor de oplettende kijker bevat het veel meer lagen. Het papieren vel zelf refereert bijvoorbeeld aan de manier waarop onderwijskrachten en leerlingen op dit moment met elkaar communiceren: via A4’tjes die op ramen worden geplakt of aan het schoolhek worden gehangen met veelal de boodschap: ‘we missen jullie!’.

Het ‘hartje’ is bewust rood op een wit t-shirt, een verwijzing naar de inmiddels talloze shirts met harten voor de Nederlandse ruiten. Een shout out naar alle artsen, zorgmedewerkers en andere superhelden met een vitale functie die Nederland op dit moment draaiende houden. En uiteraard mocht een beer niet ontbreken als knipoog naar de landelijke #berenjacht!

Daarnaast verwijzen de tulpen naar alle bloemen-acties in het land, om onder meer ouderen in het verzorgingshuis een hart onder de riem te steken. Al kan één van de belangrijkste sectoren in ons land, de sierbloemenbranche, natuurlijk ook wel wat morele steun gebruiken!

Het postkaartje aan ‘lieve oma’ is een verwijzing naar alle postacties om eenzame ouderen die geen bezoek kunnen ontvangen een moment van blijdschap te schenken. Hoewel er meer dan ooit wordt gecommuniceerd via internet, blijkt good old ‘Tante Post’ in deze periode nog steeds onmisbaar. In dit geval wél met een kleine knipoog naar de nieuwe attractie van Madurodam: internationale luchtpost als symbool voor The Flying Dutchman.

Het mooiste van Nederland

Alles bij elkaar opgeteld vertelt het nieuwe geveldoek dus tal van actuele verhalen. Maar zeker ook het verhaal van Madurodam zelf: een themapark dat het beste en het mooiste van Nederland laat zien. Madurodam weerspiegelde in de jaren na de Tweede Wereldoorlog het Nederland dat opnieuw werd opgebouwd, en nieuwe steden, spoorlijnen, snelwegen en zelfs een hypermodern vliegveld ontwikkelde. Het park bood een plek voor de gezamenlijke geschiedenis van het gehavende Nederland én hoop en een inspiratiebron voor de toekomst. Ook na de Coronacrisis zal Nederland zichzelf weer opnieuw moeten uitvinden. En ook in dat proces zal Madurodam een vaste waarde blijven. Beginnend met dit eerste steuntje in de rug.