arrow-right arrow-down arrow ticket cross play doorway link hexagon divider facebook twitter instagram linkedin youtube divider-small dogs guy-with-dog locker stroller wheelchair checkmark double-arrow email phone search phone2 quotes icon-people icon-ruler icon-stars icon-label-bg icon-label-arrow icon-chevron icon-cloud fog icon-rain icon-snow icon-sun icon-thunder
Nieuws Gepubliceerd op 18 september 2018

Ruim 8000 vullen eigen miljoenennota 2018 in bij Madurodam

Afgelopen jaar stelden 8000 kinderen in Madurodam hun eigen miljoenennota samen. Deze basisschoolleerlingen mochten zelf bepalen wat zij belangrijk vinden. Moet er meer geld naar zorg of naar scholen? Of willen zij dat er toch meer geld naar natuur gaat?

Het invullen van deze zogenaamde ‘Kindermiljoenennota’ is onderdeel van het scholenprogramma in Madurodam over het ontstaan van de Nederlandse Democratie. Door het invullen van hun eigen miljoenennota ervaren zij zelf dat je in de politiek af en toe moeilijke keuzes moet maken, gelukkig hoeven deze leerlingen de keuzes niet in het echt te maken.

Gister heeft Aylin (11) van de Koningin Beatrixschool deze miljoenennota overhandigd namens alle 8000 kinderen Tweede Kamerlid Henk Nijboer. Uiteraard op precies dezelfde manier als vandaag tijdens Prinsjesdag is overhandigd.

Opvallend dit jaar is dat de kinderen andere prioriteiten stellen dan de volwassen politici. Als het aan de kinderen ligt gaat het meeste geld naar de zorg en het leger gaat. Ze vinden het belangrijk dat ze in een veilig land leven en dat de zieke mensen goed geholpen worden. De minst populaire thema’s in de kindermiljoenennota waren dit jaar sociale zaken en vervoer: natuur en ontwikkelingssamenwerking vinden ze veel belangrijker.