arrow-right arrow-down arrow ticket cross play doorway link hexagon divider facebook twitter instagram linkedin youtube divider-small dogs guy-with-dog locker stroller wheelchair checkmark double-arrow email phone search phone2 quotes icon-people icon-ruler icon-stars icon-label-bg icon-label-arrow icon-chevron icon-cloud fog icon-rain icon-snow icon-sun icon-thunder
College van burgemeester en wethouders 2019-2020
Goed doel Gepubliceerd op 24 oktober 2019

In gesprek met burgemeester Busra

Büsra (16 jaar) van het Gymnasium Haganum in Den Haag mag zichzelf de jongste én enige gekozen burgemeester van Nederland noemen. Op maandag 9 september werd zij gekozen tot burgemeester van Madurodam in 2019-2020. Hoog tijd voor een gesprek!

Hoe voelt het om burgemeester van Madurodam te zijn?

“Het is een enorme eer om gekozen te worden als burgemeester van de kleinste en vrolijkste stad van Nederland. De stad die als doel heeft om Nederland te verbinden. De stad die inziet dat kinderen de toekomst hebben. Uiteraard voelt het nog wat onwennig maar ik kijk ernaar uit om samen met de negen wethouders Nederland een stukje mooier te maken.”

Waarom heb jij je opgegeven om in het college te komen en burgemeester te worden?

“Ik wil iets kunnen betekenen voor anderen. Eerst naar elkaar luisteren en dan samen in actie komen. Het negatieve om zetten in iets positiefs. Deze spreuk spreekt mij erg aan: ‘Doe het goede en gooi het dan in de zee’. De definitie, die ik hier uit haal, is: doe het goede naar anderen toe en vergeet het, wacht niet op beloningen. De glimlach van de ander is al de mooiste beloning, vind ik. Daarom probeer ik zo veel mogelijk mijn steentje bij te dragen aan mooiere samenleving. Samen met het college heb ik ook het gevoel dat ik dit actief kan doen.”

Wie is jouw grote voorbeeld wat betreft het burgemeesterschap?

“Ties Brink, oud-burgemeester van Madurodam, vind ik een heel inspirerend en ambitieus persoon. De manier hoe het oud-college van B&W het afgelopen jaar de persoonlijke challenges heeft aangepakt, vind ik dan ook heel mooi om te zien.”

Wat zijn de taken jij gaat vervullen?

“Als burgemeester heb je samen met je wethouders een adviserende rol bij het Madurodam Kinderfonds, de stichting die jaarlijks namens Madurodam 600.000 tot 700.00 euro schenkt aan goede doelen voor kinderen. Daarnaast vertegenwoordig je Madurodam tijdens publieke gelegenheden, zoals de Nationale Kinderherdenking op 4 mei en de Madurodam Kindermarathon op 6 oktober en ook op kleinere events. Bovendien ga ik me samen met alle wethouders inzetten om onze persoonlijke challenges uit te voeren en zo een bijdrage te leveren aan een mooiere samenleving.”

Wat houdt jouw challenge ‘Groeten uit Madurodam’ precies in?

“Ik wil een evenement organiseren waar iedereen uit zijn of haar bubbel komt. Mensen uit Nederland van verschillende (migratie-)achtergronden die over elkaars tradities leren, van samen volksdansen tot koken. Wij kunnen namelijk een verschil maken door open te staan voor nieuwe dingen. Het doel van deze dag is niet om het met elkaar eens te worden, maar juist om te accepteren dat er mensen zijn met een andere blik, visie en gedachten. Nederland is multicultureel en dat is iets waar we trots op moeten zijn. Dit evenement noem ik “Groeten uit Madurodam”. Madurodam is namelijk alles wat ons land verbindt. Nu is mijn vraag aan jullie: zijn jullie bereid om samen met mij uit de bubbel te stappen en Nederland een stukje mooier te maken?”

Busra
Burgemeester Madurodam, 2019-2020
Het is een enorme eer om gekozen te worden als burgemeester van de kleinste en vrolijkste stad van Nederland.
  • Busra nieuwe burgemeester Madurodam
  • Busra nieuwe burgemeester Madurodam