arrow-right arrow-down arrow ticket cross play doorway link hexagon divider facebook twitter instagram linkedin youtube divider-small dogs guy-with-dog locker stroller wheelchair checkmark double-arrow email phone search phone2 quotes icon-people icon-ruler icon-stars
Busra nieuwe burgemeester Madurodam
Gepubliceerd op 10 september 2019

Büsra mag Madurodam jaar lang besturen

Büsra (16 jaar) heeft komend jaar misschien wel de mooiste baan van Nederland. Zij mag namelijk een jaar lang Madurodam besturen, en treedt hiermee in de voetsporen van niemand minder dan Prinses Beatrix. Het 68e college van burgemeester en wethouders (college B&W) speelt een belangrijke rol bij het uitdragen van de maatschappelijke visie van Madurodam: niet alleen vertegenwoordigen zij het Haagse themapark, ook zetten zij zich gezamenlijk in om Nederland samen een beetje mooier te maken, onder meer door middel van hun persoonlijke challenges.

Büsra aan het woord

“Het is een enorme eer om gekozen te worden als burgemeester van de kleinste en vrolijkste stad van Nederland. De stad die als doel heeft om Nederland te verbinden. De stad die inziet dat kinderen de toekomst hebben. Ik kijk ernaar uit om samen met negen buitengewone wethouders Nederland een stukje mooier te maken."

Opvolgster van Prinses Beatrix

Sinds het aftreden van Prinses Beatrix in haar kroningsjaar 1980 kiest Madurodam ieder jaar een nieuwe burgemeester. Deze “burgervader” is daarmee de enige gekozen burgemeester van Nederland. Als onderdeel van de verkiezingen presenteren de kandidaten zich en vertellen ze wat zij willen doen voor de samenleving dit collegejaar. Want door er als kind op kleine schaal voor je omgeving te zijn, ben je van grote betekenis voor de samenleving. De persoonlijke uitdaging van Büsra sprong eruit: zij wil tijdens een speciaal evenement mensen uit Nederland van verschillende (migratie-)achtergronden uitdagen om uit hun bubbel te stappen en samenbrengen om van elkaar te leren.

Op jonge leeftijd bestuurlijke ervaring opdoen

In totaal nemen jaarlijks 10 nieuwe middelbare scholieren (leeftijd 15 – 17 jaar) uit de omgeving Den Haag zitting in het college van burgemeester en wethouders (college B&W) van Madurodam. Naast hun persoonlijke challenges adviseren zij het bestuur van het Madurodam Kinderfonds over het goede doelenbeleid van het themapark. Jaarlijks schenkt Madurodam haar opbrengsten aan goede doelen die kinderen inspireren om verbinding met anderen te maken ongeacht leeftijd, achtergrond of religie, in totaal inmiddels al ruim 35 miljoen euro sinds de oprichting in 1952. In 2018 keerde het Madurodam Kinderfonds maar liefst 733.000 euro uit aan projecten voor kinderen. Het college van B&W bezocht 10 van de in totaal 23 projecten uit de omgeving Den Haag. In totaal gaf het Madurodam Kinderfonds 120.200 euro aan Haagse projecten voor kinderen.

Zilveren ambtsketen

Burgemeester Pauline Krikke van “zustergemeente” Den Haag installeerde de kersverse bestuurder direct aansluitend aan de verkiezingsuitslag, met het omhangen van de originele zilveren ambtsketen, die ook Prinses Beatrix omgehangen kreeg bij haar installatie in 1952.

In de voetsporen van George Maduro

Voorafgaand aan de installatie sloeg aftredend burgemeester Ties Brink (17) zijn naam in het beeld van George Maduro, op het voorplein van Madurodam. De namen van de collegeleden worden in het beeld van George geslagen, omdat zij mede met hun persoonlijke challenges het afgelopen jaar hebben ingezet voor anderen, en zo samen Nederland een beetje mooier hebben gemaakt. Met het inslaan van hun namen treden zij in de voetsporen van George Maduro.

  • busra
  • college BW 2019
  • busra
  • busra
  • college BW 2019
  • busra
Burgemeester Busra neemt het stokje over van Ties