arrow-right arrow-down arrow ticket cross play doorway link hexagon divider facebook twitter instagram linkedin youtube divider-small dogs guy-with-dog locker stroller wheelchair checkmark double-arrow email phone search phone2 quotes icon-people icon-ruler icon-stars icon-label-bg icon-label-arrow icon-chevron icon-cloud fog icon-rain icon-snow icon-sun icon-thunder
.
Goed doel Gepubliceerd op 11 januari 2021

100 dagen burgemeester door Cas Cohen

De kop is eraf! Het eerste deel van mijn burgemeesterschap is voorbij gevlogen.

Iets meer dan 100 dagen geleden werd ik officieel tot burgemeester van Madurodam benoemd. Ik voel me nog steeds vereerd om de burgemeester van Madurodam te zijn en betrokken te zijn bij de maatschappelijk missie om kinderen en jongeren te inspireren en te enthousiasmeren iets te doen voor de ander en er voor elkaar te zijn.

Bijzondere ervaringen

Als burgemeester leer ik ook veel over het park Madurodam hoe een nieuwe attractie vorm krijgt, op welke manieren het geld verdient wordt en wat het belang van innovatie is. Ook doe ik andere ervaringen op die ik voor geen goud zou willen missen. Zo was ik te beluisteren op radio en te zien op tv en met foto's in de krant. Al die voor mijn onbekende activiteiten (speechen, interviews geven, netwerken etc) vond ik aan het begin natuurlijk wel ontzettend spannend. Zo heb ik mijn eerste speech zodanig veel geoefend dat ik hem nu nog steeds op kan dreunen. Gelukkig faciliteert Madurodam het college met diverse masterclasses die ons voorbereiden op het geven van interviews en het schrijven en houden van speeches. Dit heeft mij enorm geholpen om mijn zenuwen onder controle te krijgen. Interviews, speeches en andere vormen van aandacht zijn namelijk de beste kansen om te vertellen over de onderwerpen die voor mij én Madurodam belangrijk zijn. 

Van idee naar uitwerking

Het afgelopen half jaar hebben we ook workshops gevolgd die helpen bij het ontwikkelen en uitwerken van onze challenges. We leren hoe we onze  ideeën om kunnen zetten naar een daadwerkelijke actie, hoe je moet plannen, budget moet maken en de taken moet verdelen om de challenge uitgevoerd te krijgen. Deze workshops hebben ons allemaal vooruit geholpen en gemotiveerd om aan de challenge te werken. ‘Een challenge’ klonk eerst nog heel abstract, nu heb ik hier een beter beeld bij. Ik weet wat ik wil gaan doen (een dag in Madurodam voor kinderen uit groep 8 en de 1e klas van de middelbare school en bespreekbaar maken dat je je ook wel eens niet lekker in je vel mag voelen en hoe je hier mee om kan gaan) en hoe ik dat wil aanpakken. Het ontwikkelingsproces van onze challenges is nog niet voorbij, ik kijk uit naar de komenden maanden, waarin we deze verder uitwerken en uiteindelijk natuurlijk uitvoeren. 

Op bezoek in het veld

Het college gaat daarnaast op bezoek bij de stichtingen die en gift hebben aangevraagd bij het Madurodam Kinderfonds. Samen met Sophie en Yiwen heb ik een (online) bezoek gebracht aan Stichting Petje Af. Samen met Pieter heb ik (ook online) gesproken met de directeur van De Emigratie Generatie. Beide stichtingen waren voor mij onbekend en hebben een inzicht gegeven in een andere kant van de maatschappij. Bij Petje Af geven ze de kinderen beroepservaringen die ze nooit op school zouden leren. Bij De Emigratie Generatie geven migratie ouderen hun migratieverhalen door aan volgende generaties. Deze gesprekken hebben mij gemotiveerd om iets te doen voor de samenleving. Ook ben ik op een andere manier gaan nadenken over wat ik wil gaan doen na het behalen van mijn VWO-diploma.  

Lekkere lunch

In de bestuursvergadering van het Madurodam Kinderfonds bespreken we onze bezoeken en adviseren wij het bestuur hoeveel geld er naar welke stichting moet gaan. Hierbij onstaan de leukste debatten. Elk collegelid is erg enthousiast over de door hen bezochte stichtingen. Daardoor ontstaat er toch een soort competitieve sfeer. De vergaderingen leren mij hoe een vergadering eigenlijk werkt en functioneert, wat er achter de schermen van het Madurodam Kinderfonds gebeurt en hoe er bij de goede doelen stichtingen met geld om wordt gegaan. Bestuursvergaderingen zijn leerzaam, uitermate gezellig én er is altijd een lekkere lunch 😊.

Creatief in Coronatijd

Door corona konden veel dingen helaas niet doorgaan. De Madurodam Marathon werd geannuleerd en het park is nu voor de 3e keer gesloten. Deze periode boodt ook kansen om op andere, creatieve manieren de bezoeker te betrekken bij het park. Ik heb de hoofdrol mogen spelen in de Madurodam Marathon aftermovie waar ik alle thuis-renners mocht bedanken omdat ze tóch nog geld hebben opgehaald voor het Gehandicapte Kind. Uiteindelijk is er maar liefst 13.502 euro opgehaald door de kinderen! Als college hebben we een rol gehad in de kersteditie van het tv programma Eruit op de Buis van TV West. Daarnaast heeft Ana de prijs mogen uitreiken aan het Haagse Vrijwilligersteam van 2020, Voedselbank Haaglanden én zat (oud) burgemeester Busra aan tafel met Koningin Maxima bij de opening van het Nationale Jaar Vrijwillige Inzet 2021. 

De eerste 100 dagen heb ik al ontzettend veel nieuwe, toffe en leerzame dingen gedaan. Als burgemeester heb ik mensen ontmoet met wie ik normaal nooit zou hebben gesproken. Gelukkig is dit pas het begin, ik kijk uit naar wat de volgende 265 dagen te bieden hebben.