Contact

Madurodam
George Maduroplein 1
2584 RZ Den Haag
The Netherlands

T +31 (0)70 416 24 00
F +31 (0)70 351 21 85

Stel je vraag

Heb je vragen of opmerkingen? Laat het ons weten.
Je kunt hier je vraag invullen. Vergeet niet je e-mailadres in te vullen. Dan kunnen wij je makkelijker beantwoorden. Uiteraard gebruiken wij je e-mailadres niet voor andere doeleinden.

Naar het contactformulier

Voor bedrijven

Touroperators

Een bezoek aan Madurodam is uitermate geschikt voor (tour)groepen.

Wij bieden de volgende voordelen voor de reisindustrie:

  • Staffelkorting
  • Gratis entree en drankje voor buschauffeur en gids
  • Gratis parkeerterrein voor bussen
  • Speciale groepskassa
  • Up-to-date informatie over het park via een nieuwsbrief

Voor meer informatie en speciale afspraken kunt u contact opnemen met het sales team.

Vincenzo Cosentino: vcosentino@madurodam.nl
Contactpersoon voor prijzen en contracten

Mirjam de Bruin: sales@madurodam.nl
Contactpersoon voor reserveringen en algemene informatie

Debbie Rooswinkel-Bakker: drooswinkel@madurodam.nl
Contactpersoon voor: voorverkooppartners & kortingsacties Nederlandse markt

Evenementen

Madurodam beschikt over een modern zalencentrum, waar u voor groepen van 20 tot 1.200 personen de meest uiteenlopende evenementen kunt organiseren. Het park is hierbij een absolute meerwaarde.

Meer weten?

Kijk dan op de website van Madurodam Events.

Goede doelen

Madurodam: goed voor kinderen

Madurodam, opgericht als fondsenwerver en promotieplatform voor het goede doel, schenkt haar opbrengst jaarlijks aan goede doelen voor kinderen. Madurodam richt haar steun op drie thema’s: “Leuk Leren”, “Feest voor iedereen” en “Beter Buitenspelen”. Deze thema’s sluiten goed aan bij de visie van Madurodam waar kinderen al spelenderwijs ontdekken, leren en plezier beleven. Binnen ieder thema steunt Madurodam een of meer grote projecten en tientallen kleinere projecten.

Madurodam is op zoek naar projecten die plaatsvinden in Nederland of in het Nederlands Caribische gebied en die goed zijn voor kinderen. Wij zien kansen voor samenwerking wanneer jouw project in ieder geval aan de volgende voorwaarden voldoet:

  1. Het project heeft een positieve uitstraling. We zijn tenslotte een vrolijk park.
  2. Het project betreft een goed doel gericht op kinderen woonachtig in Nederland en/of het Nederlands Caribische Gebied
  3. Kerndoelgroep voor de grote projecten kinderen tussen de 4 en 12 jaar en anders kinderen tot 18 jaar
  4. Nadere criteria vind je in het aanvraagformulier
Steun aanvragen

Steun aanvragen

Projectaanvragen worden beoordeeld door het bestuur van de Stichting Madurodam Steunfonds. In een aantal gevallen wordt door het bestuur advies ingewonnen bij de Bestedingscommissie van de Jeugdgemeenteraad van Madurodam.

Vacatures

Stagiair Events

Voor de afdeling Banquet Sales binnen onze unieke werkomgeving zijn wij op zoek naar een enthousiaste, zelfstandige en servicegerichte Stagiair Events

Geschiedenis

Madurodam is officieel geopend op 2 juli 1952. Voor een attractiepark heeft het een verrassende geschiedenis: het is opgericht enerzijds als oorlogsmonument, anderzijds als charitatieve stichting

De gezamenlijke initiatiefnemers zijn mevrouw B. Boon-van der Starp en de heer en mevrouw Maduro.

Mevrouw Boon-van der Starp (1884 – 1959) was lid van de Raad van Bijstand van de Stichting Nederlands Studenten Sanatorium in Laren. Het sanatorium is opgericht in 1947 om studenten met tuberculose te laten kuren én tegelijkertijd hun studie te laten volgen. De bouw van het sanatorium en de nazorg van de patiënten kostten veel geld en er werd gezocht naar een manier om financiële steun te verkrijgen. Mevrouw Boon-van der Starp heeft als voorbeeld het miniatuurstadje in het Engelse Beaconsfield genomen. De eigenaar had dusdanig veel inkomsten dat hij jaarlijks een groot deel van de opbrengst aan de Londense ziekenhuizen kon afstaan.

De heer en mevrouw Maduro uit Willemstad, Curaçao, zochten een manier om een monument op te richten voor hun enige zoon George die in februari 1945 is overleden aan vlektyphus als gevangene in Dachau. Voor zijn daden in de eerste oorlogsdagen heeft hij postuum de Militaire Willemsorde gekregen. George Maduro was voor de oorlog rechtenstudent in Leiden.

Na hun ontmoeting met mevrouw Boon-van der Starp hebben de heer en mevrouw Maduro geld beschikbaar gesteld voor de bouw van een miniatuurstad als herdenkingsmonument in plaats van een regulier monument.

De architect S.J. Bouma was in die tijd directeur van het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen en wilde graag meewerken aan de bouw van een miniatuurstad. Na een bezoek aan Beaconsfield ontwierp hij een plan om een Nederlandse stad, zoals deze zich in de loop der eeuwen ontwikkeld heeft, op schaal 1:25 na te bouwen. Het thema was: het stadje met de glimlach.

Met zijn plannen en tekeningen werden directeuren van grote bedrijven benaderd voor financiële ondersteuning. Het merendeel was enthousiast en zo kwam er onder andere een tankstation, een boortoren, een autoweg, spoorwegen en een luchthaven. Ook de burgemeester van Den Haag wilde graag meewerken aan dit unieke plan en zorgde ervoor dat een terrein in de Scheveningse Bosjes in erfpacht werd afgestaan. Het terrein werd bouwrijp gemaakt door enthousiaste Delftse studenten. De exploitatie werd gedaan door de Stichting ter bevordering van het Nederlands Studenten Sanatorium en vele deskundigen.

Madurodam is de eerste jaren niet in opzet veranderd. Na een proces van enkele jaren is Madurodam in 1996 uitgebreid. Naast de entree, bestaande uit twee dijken en een grote vuurtoren, en enkele nieuwe maquettes werden twee multifunctionele zalen en een tentoonstellingshal toegevoegd. In het najaar van 2011 is het park enkelen maanden gesloten geweest om te veranderen in een interactief attractiepark dat laat zien wat een klein land groots maakt. Met haar geschiedenis van meer dan 60 jaar is Madurodam weer klaar voor de toekomst.

College van Burgemeester & Wethouder

Sinds de eerste opening in 1952 heeft Madurodam een College van B&W (voorheen genoemd Jeugdgemeenteraad). Prinses Beatrix is 28 jaar lang (1952 tot 1980) burgemeester van Madurodam geweest. Toen zij werd gekroond, is zij Beschermvrouwe van Madurodam geworden.Voor het eerst sinds 1952 wordt de burgemeester van Madurodam in 2014 gekozen door medewerkers van Madurodam. De Wethouders krijgen een portefeuille die verbonden is aan een van de drie thema’s van het goede doelenbeleid; Leuk Leren, Beter Buitenspelen en Feest voor Iedereen. Het College bestaat uit 9 leerlingen van 9 middelbare scholen uit Den Haag en omgeving. Elk lid zit gedurende een periode van 1 jaar in het College.

Taken bij officiële gelegenheden

De burgemeester & locoburgemeester treden met de wethouders op als gastheer / gastvrouw van Madurodam. Leden van het College zijn aanwezig bij officiële gelegenheden in of buiten Madurodam.
De burgemeester zorgt voor toespraken tijdens officiële gelegenheden voor de genodigden. Het publiek kan variëren van directeuren tot aan jonge kinderen. Ook kan het voorkomen dat de burgemeester de pers te woord moet staan. Hierin wordt de burgemeester begeleid door onze medewerker PR en Woordvoering

Verkiezing en installatie

Elk jaar wisselt het College van B&W van Madurodam. Voorafgaand aan de installatie houdt Madurodam een verkiezing. De toekomstige leden stellen zich kandidaat voor burgemeester en houden een toespraak. Nadat de toespraken zijn gehouden, wordt er gestemd door medewerkers van Madurodam.

De kandidaat die de meeste stemmen krijgt, is de nieuwe burgemeester. Hiermee heeft Madurodam als eerste stad in Nederland al jaren een gekozen burgemeester.
De installatie van de burgemeester en wethouders vindt plaats in Madurodam. Alle leden maken deel uit van de zogenaamde Bestedingscommissie.

Als lid van de Bestedingscommissie wordt het College van B&W betrokken bij het goede doelenbeleid en geven zij mede invulling aan de maatschappelijke doelstelling van Madurodam.

Burgemeester

Burgemeester

Op 7 november 2014 is de veertienjarige Fien van Aken door burgemeester Van Aartsen geïnstalleerd als burgemeester van Madurodam. Fien is scholier van het Christelijk Gymnasium Sorghvliet in Den Haag. Fien wordt ondersteund door een locoburgemeester en zeven wethouders die onderling de portefeuilles “Leuk Leren”, “Beter Buitenspelen” en “Feest voor iedereen” hebben verdeeld.

Locoburgemeester

Locoburgemeester

Mert Kumru, zeventien jaar oud, is locoburgemeester. Mert is leerling van het gymnasium Haganum in Den Haag. Fien en Mert werden op basis van hun “140 woorden”-speech door de medewerkers van Madurodam gekozen.

Stichtingen

Stichting Madurodam

De Stichting Madurodam keert jaarlijks gelden uit aan Stichting Madurodam Steunfonds. Stichting Madurodam Steunfonds wendt deze middelen aan voor het doen van giften aan diverse goede doelen.

Stichting Madurodam Steunfonds

De Stichting Madurodam Steunfonds (SMS), onderdeel van de Madurodam-groep, werd 31 maart 1995 opgericht. De statutaire doelstelling van SMS is het verlenen van steun en bijstand in de ruimste zin des woords aan rechtspersoonlijkheid bezittende instellingen die een maatschappelijk, cultureel of charitatief belang beogen, in het bijzonder ten bate van jongeren.

Geschiedenis van Madurodam

Geschiedenis van Madurodam

Bekijk op Flickr

Jouw foto op Madurodam?

Upload jouw foto naar Flickr met de tag(s) "Madurodam, geschiedenis"